Cztery zasady prawidłowego zabezpieczenia miejsca wypadku

Cztery zasady prawidłowego zabezpieczenia miejsca wypadku

Fundacja Pomocy Ofiarom Wypadków Drogowych
Opublikowane według Dh Adrian Michalak w Bezpieczeństwo · piątek 18 Paz 2013
Tags: FundacjaPomocyOfiaromWypadkówDrogowychoznaczeniemiejscawypadkuPoszkodowanyWypadekdrogowy
Jeżeli jesteś świadkiem wypadku drogowego lub w czasie podróży napotykasz na rozbite samochody, elementem Twojej pomocy powinno być właściwe zabezpieczenie groźnego miejsca. Możesz dzięki temu uniknąć sytuacji, w której kolejne pojazdy najadą na istniejące już zdarzenie drogowe. Statystyki wskazują, że do takich przypadków dochodzi dość często.

Takiej sytuacji można byłoby łatwo uniknąć, prawidłowo oznakowując feralne miejsce.
Oto CZTERY najważniejsze zasady jakie powinieneś znać i stosować będąc świadkiem wypadku.
  1. Nie zbliżaj się zbyt blisko miejsca wypadku. Zatrzymaj auto w rozsądnej odległości na prawym pasie, włącz światła awaryjne i zaciągnij hamulec ręczny.
  2. Zadbaj o to, by miejsce wypadku było dobrze widoczne. W nocy, a także w czasie słabej widoczności, warto ustawić samochód tak, aby światła oświetlały miejsce wypadku.
  3. Upewnij się, że jesteś dobrze widoczny! Załóż kamizelkę odblaskową i rozstaw trójkąt ostrzegawczy po obu stronach feralnego zdarzenia. W jakiej odległości go ustawić? Zależy to od rodzaju drogi jaką się poruszasz. Dla autostrad i dróg szybkiego ruchu jest to odległość 100 metrów. Dla dróg poza obszarem zabudowanym ta odległość powinna sięgać około 50 metrów.  W obszarze zabudowanym  będzie to odpowiednio odległość  1 metra.
  4. Weź pod uwagę ukształtowanie terenu miejsca wypadku, a także układ drogi. Jeżeli wypadek będzie tuż za zakrętem, ustaw trójkąt przed nim! Wykorzystaj swoją wyobraźnię i zabezpiecz to miejsce w sposób zapewniający jak najlepszą widoczność dla pozostałych uczestników drogi.
Co robić po prawidłowym zabezpieczeniu miejsca wypadku? Instrukcji dalszego postępowania udzielę w następnym artykule:)
Pozdrawiam Dh Adrian Michalak

recenzje