„Nie możesz ponownie uruchomić życia. Piłeś, nie jedź”

„Nie możesz ponownie uruchomić życia. Piłeś, nie jedź”

Fundacja Pomocy Ofiarom Wypadków Drogowych
Opublikowane według Amber w Bezpieczeństwo · niedziela 01 Wrz 2013
Tags: AMO_RACING87DrunkGTdriverGameoverGranTurismoGTKampaniaspołecznaniejedź!NiemożeszponownieuruchomićżyciaPiłeś
Drunk GT driver, to kolejna świetna kampania skierowana przede wszystkim do młodych kierowców, przestrzegająca przed jeżdżeniem pod wpływem alkoholu.

W kampanii społecznej wziął udział jeden z najlepszych belgijskich graczy komputerowych
AMO_RACING87.
Od sześciu lat bije on rekordy w Gran Turismo, popularnej grze symulacyjnej wydanej na konsolę PlayStation.

Zaprezentowany w filmie eksperyment polegał na przetestowaniu umiejętności mistrza wirtualnej kierownicy. Pierwsza próba wypadła świetnie – gracz zwyciężył, uzyskując bardzo dobry czas w wirtualnym wyścigu samochodowym. Drugie podejście było nieco trudniejsze. Postanowiono sprawdzić, jak zawodnik poradzi sobie z prowadzeniem, gdy będzie pod wpływem alkoholu. Alkomat wskazał 0,9 promila w wydychanym powietrzu. To spowodowało, że drugi przejazd okazał się całkowitą porażką. Gracz kilkakrotnie wypadał z toru, bądź uderzał w inne auta. Jednak nieustannie próbował swoich sił i walczył o zajęcie dobrego miejsca w wyścigu, poprzez ciągłe uruchamianie gry od nowa (RESTART). Niestety w prawdziwym życiu nie ma takiej opcji – nie da się cofnąć tragicznych nieraz skutków jazdy po pijanemu!
NAZWA KAMPANII:   Drunk GT driver
HASŁO KAMPANII :   Nie możesz ponownie uruchomić życia. Piłeś, nie jedź (“You can’t restart life. Don’t drink and drive”)

recenzje