Bezpieczne wakacje!

Bezpieczne wakacje!

Fundacja Pomocy Ofiarom Wypadków Drogowych
Opublikowane według Amber w Porady · czwartek 11 Lut 2016
Tags: bezpieczeństwodrogowebezpiecznewakacjeFundacjaPomocyOfiaromWypadkówDrogowychodpoczynekpomocWakacjewakacyjnepodróżewypadkidrogowe

Okres wakacyjny, to szczególny czas dla całej rodziny. Jednakże ten czas beztroski, wolności i swobody absolutnie nie powinien uśpić naszej czujności!
Wielu z nas bagatelizuje warunki pogodowe – Czy coś złego może się stać skoro jest piękna pogoda – niebo błękitne, słońce świecie, jest sucho i ciepło – Przecież to doskonałe warunki, żeby pojechać trochę szybciej i poczuć wiatr we włosach.

Nic bardziej mylnego !

Piękna pogoda nie sprzyja bezpieczeństwu na drodze. W okresie wakacji liczba wypadków na drogach jest największa. Wzmożony ruch, wysoka temperatura, oślepiające słońce, długie wakacyjne podróże, chwila nieuwagi i nasza wakacyjna podróż może skończyć się tragicznie.
Pamiętajmy o zachowaniu ostrożności w czasie urlopowych wyjazdów. Jeden niewłaściwy manewr może kosztować zdrowie lub życie nasze oraz naszych bliskich i innych osób znajdujących się w najbliższym otoczeniu.
  1. OKULARY PRZECIWSŁONECZNE
Przed wyjazdem należy przede wszystkim „uzbroić się” w okulary przeciw słoneczne, które z pewnością będą nas chroniły przed oślepiającym światłem, odbiciami i refleksami

1. WODA
Butelka wody pod ręką? Super sprawa, ale pamiętajmy, że bezpieczniej jest w takiej sytuacji zjechać, choć na chwilę na przydrożny parking. Jest to doskonała okazja, aby rozprostować kości, zaczerpnąć świeżego powietrza i w tym czasie napić się wody! Prowadząc samochód powinniśmy za wszelką cenę unikać sytuacji, które rozpraszają naszą uwagę – okręcanie butelki z wodą, czy obsługa nawigacji. Jeśli chodzi o przebieg trasy powinniśmy zaplanować ją na spokojnie – przed wyruszeniem w podróż.

1. ODPOCZYNEK
Jeżeli przed nami długa podróż powinniśmy pamiętać o odpoczynkach lub zmianie kierowcy. W większości przypadków nie jesteśmy wstanie zapanować nad zmęczeniem organizmu i po prostu usypiamy. W takich sytuacjach zmęczenie, rozkojarzenie i spóźniony refleks, mogą doprowadzić do tragedii.

Myślę że te sugestię drodzy czytelnicy pozostaną Wam w pamięci!

recenzje