Poduszka, która ratuje życie

Poduszka, która ratuje życie

Fundacja Pomocy Ofiarom Wypadków Drogowych
Opublikowane według Amber w Bezpieczeństwo · 18 Luty 2016
Tags: AmberBezpieczeństwoFundacjaPomocyOfiaromWypadkówDrogowychAmberPoduszkaPowietrznazagrożenia
W większości współczesnych samochodach na desce rozdzielczej oraz na kierownicy, znajduje się magiczny napis „Air bag”. Czy wiesz czym jest „poduszka powietrzna”?

Co to jest?
Poduszka powietrzna (ang. Air bag) to pasywny system bezpieczeństwa, który dość powszechnie, jest stosowany w współczesnych samochodach. Składa się on z trzech elementów:
  • układu aktywującego (czujnik lub czujniki piezoelektryczne oraz cyfrowy układ sterujący)
  • generator gazu (zapalnik oraz paliwo stałe)
  • elastyczny pojemnik (poduszka wykonana z materiałów płóciennych lub tworzyw sztucznych)

Jak to działa?
Zasada działania Air bagów jest dość prosta. W momencie wypadku pojawia się przeciążenie, które wykrywa czujnik lub czujniki. Przekazują one impuls do układu sterującego, a on uruchamia zapalnik, który detonuje paliwo stałe. Na skutek wybuchu, pojawia się duża ilość gazów, które napełniają elastyczny pojemnik, powszechnie nazywany „poduszką”.
Zadaniem poduszek powietrznych jest stabilizacja naszej głowy i odcinka szyjnego kręgosłupa, przed nadmiernym przeciążeniem oraz uderzeniem twarzą w kierownicę lub przednią szybę. W nowoczesnych samochodach stosowane są także poduszki w innych miejscach. Są nimi fotele, drzwi, podsufitka, a nawet podszybie. Wszystkie te systemy niemal „otulają” ludzi w samochodzie, chroniąc ich z różnych stron.

Zagrożenia
Obecność poduszek powietrznych niesie za sobą pewne zagrożenia. Zacznijmy od tego, że w czasie „otwierania się” poduszek powietrznych, pojawia się wybuch. Jest on mały, gdyż ilość materiału pirotechnicznego jest wyliczona bardzo precyzyjnie, jednak eksplozja to eksplozja i nie wolno jej lekceważyć. Ważne jest zatem ułożenie dłoni na kierownicy. Nie wolno trzymać palców na jej środkowej części, gdyż w momencie wystrzału, możemy zostać mocno poranieni. Lekarzom znane są przypadki, gdy ładunek w air bagu łamał, a nawet urywał palce!
Kolejnym problemem jest pozycja. Gdy siedzimy zbyt daleko od poduszek, to one zwyczajnie nie zadziałają. Napełnią się gazem zbyt wcześnie i gdy nasze ciało w nie uderzy, będą zbyt miękkie aby wyhamować naszą głowę. Z kolei, gdy siedzimy zbyt blisko- mogą nas przygnieść i poranić twarz. Jest to szczególnie groźne dla osób, które noszą okulary.
Ponadto poduszki powietrzne są zakrywane plastikowymi osłonkami. Mają one chronić elektronikę i paliwo przed brudem, kurzem i wilgocią. Są jednak zaprojektowane tak, aby w czasie eksplozji połamać się w kontrolowany sposób. Niestety wielu kierowców na osłonach air bagów przykleja różne obiekty. Naklejki, medaliki, krzyżyki i figurki. Jest to poważny błąd, który może kosztować nas poważne obrażenia twarzy, a czasem nawet życie! Nawet zwykła naklejka może wzmocnić osłonę na tyle, że nie pęknie ona i tym samym nie pozwoli poduszce na napełnienie się gazem. Jeszcze grosze są twarde i małe przedmioty, które są przyklejone. Pod wpływem wybuchu mogą one zadziałać jak pocisk wystrzelony z pistoletu. Nawet niepozorny medalik może wybić nam oko, lub wbić się w szyję uszkadzając krtań. Jeśli widzicie na desce rozdzielczej napis „Air bag”, to nigdy nie ozdabiajcie tego miejsca!
Czy masz w samochodzie poduszki?
Poduszki powietrzne nie są w Europie wyposażeniem obowiązkowym. Na szczęście koncerny samochodowe wyprzedziły w tej kwestii prawo. Dwa air bagi już od lat są standardowym wyposażeniem każdego nowego samochodu osobowego. Istnieją także bardziej rozbudowane systemy, które chronią także nasze nogi oraz ciało w przypadku uderzeń bocznych. Nawet leciwe samochody mają poduszki powietrzne. Niestety element ten jest dość drogi. Średnia cena nowych poduszek powietrznych to około 500 PLN. Jeśli nasze auto miało ich 8 lub więcej, naprawa idzie w tysiącach złotych. Wszystko to powoduje, że wiele samochodów z wypadkową przeszłością, nie ma na pokładzie air bagów. Są zdemontowane, a instalacje elektryczne przerobione, tak aby komputer samochodu nie sygnalizował ich braku. Jeśli kupujesz używane auto, koniecznie zwróć uwagę na ten element!
Niestety, jak się okazuje, poduszki także mają swoją datę ważności! Producenci podają, że wynosi ona około 10 lat. Po tym czasie nikt nie wie jak się zachowają w czasie wypadku. Jeśli wasze auto ma na karku kilkanaście lat, to warto zrobić przegląd tego elementu. Niestety może się okazać, że będzie potrzebna ich wymiana. Koszty prawdopodobnie będą spore, ale czy zdrowie i życie nie jest bezcenne?

recenzje